Aluminium boten zijn dé nieuwe trend

Ben je dol op boten of wil je je zelfs oriënteren op de aankoop van een boot van aluminium? Dat is niet zo vreemd want deze boten geven je een behoorlijk aantal voordelen. Vroeger waren aluminium boten eigenlijk nog helemaal niet zo bekend en populair. Het materiaal werd wel gebruikt tijdens de bouw van werkschepen en grote jachten, maar voor de pleziervaart werden aluminium boten niet of nauwelijks ingezet.

Heel anders is dat tegenwoordig. We zien aluminium boten als dé nieuwe trend op het gebied van de scheepvaart. Niet zo verwonderlijk want aluminium als materiaal kent behoorlijk wat voordelen. Zeker als dit gebruikt wordt om boten mee te bouwen staat het garant voor een lange levensduur met relatief weinig onderhoud. Aluminium heeft veel goede eigenschappen die in of op het water helemaal tot zijn recht lijken te komen.

Het is dan ook niet zo vreemd dat de productie van aluminium boten aanzienlijk is toegenomen. Ze worden niet alleen voor particulier gebruik aangeschaft, maar ook rederijen verhuren graag aluminium boten voor een rondvaart. Ook als lichtgewicht snelheidsduivels op het water doen boten van aluminium het goed. Deze alleskunners zijn dan ook niet voor niets zo populair.

De voordelen van aluminium boten

Waar stalen of houten boten regelmatig onderhoud nodig hebben in de vorm van verf, hebben aluminium boten dat niet. Dat komt omdat het materiaal aluminium beschikt over een speciaal laagje, ook wel een oxide laag genoemd. Hierdoor hebben ze aanzienlijk minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een boot van hout of staal. Omdat aluminium boten als vanzelfsprekend licht van gewicht zijn, zijn ze ook makkelijker te verplaatsen of te vervoeren op een boten trailer.

Handig te vervoeren

Hierdoor heb je tevens een minder zware trailer nodig en kun je de aluminium boten vervoeren zonder dat jouw auto de beschikking hoeft te hebben over een hoop trekkracht. Aluminium boten zijn een stuk lichter dan de meeste slopen of boten die we kennen. Daarmee hebben ze maar weinig diepgang waardoor varen in relatief ondiep water geen probleem is.

Ook qua veiligheid scoren aluminium boten goed. In tegenstelling tot polyester boten is een boot van aluminium niet brandbaar. Daarnaast is het materiaal niet alleen heel sterk maar toch ook flexibel. Dit geeft je de mogelijkheid om kleine deukjes in aluminium boten makkelijk zelf te repareren. Ook voor een impact van buitenaf, bijvoorbeeld door een aanvaring, zijn aluminium boten goed bestand. Hoewel hout of staal makkelijk scheuren kan vertonen is dat bij aluminium niet het geval.